- By: ad69kmm
- 0 comment
בעבר היה נהוג להשתמש בלוחות אסבסט בענף הבנייה, ורק בשנים האחרונות ידוע עד כמה חומר זה מוגדר כאבק מזיק שהינו מסוכן לבני אדם.
חשיפה אל אסבסט כאשר הינו במצב מתפורר יוצרת זיהום של האוויר, כאשר חלקיקים של האסבסט נכנסים אל מערכת הנשימה ויוצרים נזק בלתי הפיך לבריאות האדם ששהה בקרבת מקום בו חלקיקים אלה נמצאים.
כמה אתם יודעים על זיהום אוויר הנגרם מסיבי אסבסט?
אסבסט הינו חומר אשר הוכח כי הוא מסרטן, ההתפוררות של לוחות אסבסט יכולה להיגרם כתוצאה משריפה או מפעילות של ניסור או קידוח בו עד אשר חלקיקים שלו מתפוררים ונישאים באוויר.
מלבד התערבות של בני אדם בחומר זה, ישנו בלאי טבעי של החומר אשר עם הזמן מתפורר, אך מקרה זה הינו בעל אפקט זיהום אוויר נמוך יותר במידה משמעותית לעומת התערבות של בני אדם בפעילות יזומה.
ככלל, ככל שהאדם יהיה בחשיפה מינימאלית לאזור בו קיימים סיבים של אסבסט, כך גם הסיכון שלו לחלות ילך ויקטן.
בעת חשיפה לאבק אסבסט, סיבי האסבסט חודרים למערכת הנשימה ויכולים ליצור מחלות אשר נגרמות מחשיפה לאבק מזהם, מחלות אלה לא ניתן לרפא ואת האפקט של גרימת מחלה נראה באדם שנחשף לחומר זה רק לאחר שנים רבות.
מי חשוף בעיקר לסכנה זו?
רוב האנשים אשר יהיו חשופים לחולי כתוצאה מחדירת סיבי אסבסט למערכת הנשימה הינם כאלה אשר עוסקים בפעילות במסגרת יום העבודה שלהם,משמע, עובדים מתחום הבנייה, על סוגיה השונים.
יחד עם זאת, ישנם אנשים אשר מתגוררים בסביבה בה קיימים מפעלי אסבסט וכתוצאה מכך הינם חשופים על בסיס יומיומי לחלקיקי האסבסט אשר נישאים באוויר.
ישנן אוכלוסיות אשר רגישות לזיהום מעין זה באופן מיוחד כגון: נשים בהריון, חולי אסטמה, ובעלי בעיות קרדיו-וסקולריות, וזאת בשל חשש להיווצרות קשיי נשימה וללא קשר לחשיפה לאסבסט.
מהן המחלות שהינן בעלות קשר מוכח לזיהום שנגרם על ידי אסבסט?
סרטן הריאות – סרטן זה מקושר לעובדים אשר נחשפים במקום עבודתם בצורה ישירה לאבק בו קיימים סיבי אסבסט, אצל אנשים אלה עישון מגדיל את הסיכון שלהם לחלות בסרטן הריאות.
מזותליומה – זהו סרטן נדיר שפוגע בקרום הריאה,הבטן או הלב. אדם אשר נפגע בסרטן זה ימות כמספר חודשים מעטים לאחר הגילוי של הסרטן, כאשר החשיפה לאסבסט במקרה כזה יכולה להיות בצורה קלה.
אסבסטוזיס – מחלה אשר מאפיינת אנשים שנחשפים לסיבי אסבסט כתוצאה מן העבודה בה הם עוסקים, שאיפת סיבי האסבסט לתוך הריאות מצמקים את רקמת הריאה והרס הרקמה יוצר קוצר נשימה וירידה בתפקוד של הריאות.