הגל הירוק ומצוקת הדיור שעוברת על העולם מביאים בין היתר לכך שבתים אקולוגים צצים בכל מקום. בתים אלה שעשויים מחומרים שונים ומשונים שהיה להם שימוש אחר לגמרי בגלגול קודם לעיתים נראים מוזרים מאוד בצורתם, לעיתים פשוט יפים ותמיד מעניינים. המשותף לבתים אלה, מלבד השמירה על הסביבה ומיחזור החומרים, הוא עלות נמוכה יחסית של דירה או בית ויצירתיות אינסופית.

סוגי בתים אקולוגיים

בתים ממוחזרים מתחלקים לשלושה סוגים עיקריים:
1) בתים שעשויים מחומרים שבמקור היה להם שימוש אחר.
2) בתים שבנויים מחומרים שמטרתם המקורית אינה למטרת בנייה.
3) מבנים שהוסבו לצורך מגורים.

בין הבתים שעשויים מחומרים שבמקור היה להם שימוש אחר ניתן למצוא בתים שבנויים מפסולת וגרוטאות, מפחיות בירה, מבקבוקי פלסטיק וזכוכית, מצמיגים, מנייר ואף מלוחיות מתכת. השימוש בחומרים אלה נותן פתח לעיצוב חדשני ושונה, היות וחומרים אלה הביאו עימם אילוצים בצורת השימוש בהם. בעקבות כך נוצרת אפשרות לבנייה שאינה קונבנציונאלית הן מבחינת הצורה, הן מבחינת חלוקת הבית מבפנים וכמובן מבחינה דקורטיבית. דוגמא לכך היא מבנה בית ספר שנבנה בפיליפינים מבקבוקי פלסטיק. בנוסף לצורתו השונה הוא חזק פי 3 מאשר לו היה נבנה מבטון.

בין הבתים שעשויים מחומרים שמטרתם המקורית אינה לבנייה נמצאים בתים שבנויים מזכוכית, מחימר ואדמה, בתים שעשויים ממשטחי עץ, ואף בתים מאבנים. פעמים רבות מתברר שבנייה מחומרים אלה מביאה להשפעה סביבתית חיובית נוספת כמו בבית בדנמרק שנבנה כולו מפרספקס, דבר שהביא לחסכון באנרגיה, מכיוון שלא היה צורך להדליק אורות בבית במהלך כל שעות היום. בתים שנבנו מחימר הינם בתים מודולרים שניתן לשנותם בכל עת, לבנות ריהוט בתוך הבית ולבצע שינויים מבניים של הבית ושל הריהוט בצורה קלה יחסית ובעלות נמוכה מאוד.

מבנים שהוסבו לצרכי מגורים ניתן למצוא במקומות הכי לא צפויים. מדובר במבנים שבעבר נעשה בהם שימוש בצורה שונה לחלוטין. דוגמאות למבנים אלה ניתן לראות בשכונת מכולות שנבנתה באמסטרדם, בבתים שנבנו על גבי ספינות שהועלו ליבשה בקרואטיה, באסמי תבואה שהוסבו לבתים ברחבי העולם, בבתים שנבנו על עצים ואף כותבת מאמר זה גרה בעברה בלול שעבר הסבה לבית במושב במרכז הארץ.

בתים אקולוגים בישראל

גם בישראל ניתן לראות בשנים האחרונות סוגים שונים של בנייה אקולוגית. מאוטובוסים ישנים שעברו שינוי ועוצבו לדירות נייחות ואף ניידות ועד לבתים אקולוגים שנבנים מחומרים טבעיים. הגל הירוק מגיע גם לרהיטים לבית בצורת טרנדים שונים של רהיטים מנייר, מפלסטיק ממוחזר, מגרוטאות שניתן למצוא ברחוב ושעוברים הסבה וכמובן מחומרים מהטבע, בין אם מדובר בשימוש חוזר בחומרים ובין אם מדובר במיחזור.

המגמה האקולוגית נמצאת בעלייה והשלב הבא אחרי בתים אקולוגים הוא החוות האקולוגיות שהולכות וגדלות בישראל. דוגמה לחווה כזו ניתן לראות בכפר האקולוגי ורטיגו או בקיבוץ לוטן שמהווה דוגמא לישוב שלם שבו מתקיימת בנייה ברת קיימא בישראל. זהו קיבוץ אקולוגי שנבנה כולו על טהרת המיחזור והשימוש החוזר. המבנים בקיבוץ עשויים מחומרים טבעיים, קיים שימוש במים ממוחזרים והחיים בקיבוץ הינם חיים אקולוגים שמתקיימים בהרמוניה עם הטבע, שומרים עליו ואף מחנכים לחיים ברי קיימא.

נראה שבנייה אקולוגית מעלה למודעות נושאים נוספים כמו דאגה לאדם מתוך דאגה לסביבה, ומשם הדרך לשינוי אורח החיים כולו קצרה מאוד.