- By: ad69kmm
- 0 comment
החשיבות הגדולה של מחזור פסולת חודרת לתשומת לב התושבים יותר ויותר בשנים האחרונות.
המודעות לנזק שנגרם מפסולת המוטמנת באדמה הביאה לכך שרבים מן האזרחים משתדלים למיין את האשפה הביתית לפי סוגיה השונים ולהשליכה למכלי המחזור המתאימים.
בחברה המתועשת, פלסטיק הינו חומר המשמש לייצור מאות מוצרים המשמשים את כלל האוכלוסייה. כל קנייה ברשת מזון או במכולת השכונתית נארזת בשקיות פלסטיק וכך גם בקבוקי השתייה הקלה ושאר מוצרי הצריכה היומיומיים.
במדינת ישראל נצרכים כ-500,000 טון מוצרי פלסטיק בשנה. מחצית מהם עושים את דרכם אל האשפה ומחצית מהפסולת הזו מורכבת מאריזות מוצרים ומוצרים חד פעמיים. משמע – 125,000 טון מדי שנה!! פסולת הפלסטיק כולה מהווה כ-15% מסך כל משקל הפסולת הביתית וכ-30% מנפחה – אחד הנפחים המשמעותיים ביותר מבין המוצרים המגיעים אל פח הזבל.
משמעות הדבר היא ייצור פסולת פלסטיק בכמויות אדירות! החומר הזה אינו מתכלה וכאשר הוא מושלך לפח האשפה הוא יגיע בסופו של דבר לאתרי הפסולת ויוטמן בתוך האדמה. הנזק הנגרם לקרקע ולמי התהום עקב כך הוא עצום.
משום כך, למחזור הפלסטיק קיימת חשיבות ראשונה במעלה. בוודאי שגם את סוגי הפסולת האחרים יש למחזר, אולם הפלסטיק מהווה בעיה בפני עצמה לאור העובדה שהוא אינו מתכלה ורוב המוצרים השימושיים בחיי היומיום עשויים ממנו.
הנתונים הללו הביאו ליד כך שבשנת 1999 חוקק בישראל חוק הפיקדון למכלי משקה. על פיו כל בקבוק מפלסטיק או פחית משקה שיועברו למחזור יתוגמלו בסכום סמלי. התגמול מהווה תמריץ לאזרחים לטרוח מעט ולהפריד את הבקבוקים מהפסולת הכללית ולהעבירם למתקני האיסוף הפזורים ברחבי הארץ. בישראל מוצבים למעלה מחמישה עשר אלף מתקנים לאיסוף מכלי משקה מפלסטיק. לאחר מחזורם ניתן לייצר מהם חומרי גלם המשמשים בתעשיות השונות. מעילים מפליז, מוצרי טקסטיל ושטיחים סינתטיים הם רק חלק מהדברים המיוצרים מפלסטיק ממוחזר. את איסוף הפסולת ומחזורה מבצעות חברות פרטיות העובדות בתיאום עם הרשויות המקומיות.
אז איך כולנו יכולים לסייע לתהליך הכל כך חשוב?
-
שימוש באריזות רב פעמיות – העדפת שקי בד, או אריזת כריכים במיכל פלסטיק על פני השימוש בשקיות האוכל המוכרות.
-
הימנעות משימוש בכלים חד פעמיים באופן קבוע.
-
קנייה של מוצרים באריזות חיסכון גדולות או במכלים למילוי ובכך מפחיתים את צריכת העטיפות.
-
שימוש חוזר באריזות פלסטיק שונות. לדוגמא, ניתן להשתמש בקופסאות גלידה או סלסילות של ירקות לאחסון.
-
שימוש חוזר במוצרי פלסטיק שונים לצורכי יצירה ואומנות.
-
ואחד ממש ממש חשוב – העברת בקבוקי פלסטיק שונים למחזור, במיכל האיסוף הקרוב אליכם: לא רק בקבוקי שתייה אלא גם מיכלים של סבון נוזלי, שמפו, מרכך כביסה, תרכיזי משקה ועוד.
אנו רואים, אם כך, שהכל עניין של מודעות, מודעות, מודעות וכן, קורטוב של מאמץ לשנות את המחשבה וההרגלים – הרווח הוא כולו שלנו.
קדימה, למחזר.